Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

«ΚΙΝΗΜΑ της ΠΑΤΑΤΑΣ»: Ρεκόρ παραγγελιών στις Σέρρες. 20 τόνοι μέσα σε λίγες ώρες.

Έσπασε το τηλέφωνο της ΚΕΔΗΣ από  το πρωί της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα καταγραφής παραγγελιών των Σερραίων για αγορά πατάτας από τη Βροντού και την Ορεινή, προς 25 λεπτά το κιλό.
Οικογένειες της πόλης αλλά και της περιφέρειας, έδωσαν παραγγελίες που μέσα στις τέσσερις πρώτες ώρες ξεπέρασαν τους 7 τόνους, και με τη λήξη του ωραρίου, έφτασαν στους 20!
Οι παραγγελίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, οπότε και θα ξεκινήσει η διανομή σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα. 
Άργησαν αλλά τελικά…
Να σημειωθεί πως οι Σερραίοι πατατοπαραγωγοί της Βροντούς και της Ορεινής είχαν στις αποθήκες τους το προϊόν της χρονιάς, χωρίς να μπορούν να το πουλήσουν στους εμπόρους, που φέτος ζητούσαν να το αγοράσουν σε τιμές μου δεν ξεπερνούσαν τα 15 με 20 λεπτά το κιλό.
Η πρωτοβουλία των κοντοχωριανών τους του Νευροκοπίου, άνοιξε το δρόμο και στους Σερραίους πατατοπαραγωγούς, οι οποίοι περιμένοντας την ανταπόκριση των εμπόρων (ντόπιων και απ` έξω) δεν ακολούθησαν αρχικά. Μάλιστα στις κρούσεις που δέχτηκαν από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Χ. Καμμενίδη να διαθέσουν την παραγωγή τους στη Θεσσαλονίκη με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και οι καλλιεργητές του Νευροκοπίου, αρχικά δεν απάντησαν.

Μόλις την περασμένη Τρίτη και με πρωτοβουλία τόσο της δημοτικής Συμβούλου κ. Φωτεινής Αρναούτογλου που κατάγεται από τη Βροντού, όσο και των κ.κ. Γρηγοριάδη και Δήμου, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ αντίστοιχα, επετεύχθη συμφωνία διάθεσης της πατάτας στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό. Την ίδια ώρα, που οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου ήταν έτοιμοι να διαθέσουν στις Σέρρες τη δική τους παραγωγή, με την ίδια τιμή που την έδωσαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τρελή ζήτηση, παντού
Είναι χαρακτηριστικό της στάσης που κράτησαν στη Βροντού, πως αρχικά μόνο πέντε παραγωγοί συμφώνησαν. Βέβαια, η εξέλιξη της κατάστασης  και η επιτυχία του λεγόμενου «Κινήματος της πατάτας» που συνάντησε πρωτοφανή αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό όλης της χώρας και αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση, έκανε και τους υπόλοιπους καλλιεργητές να ενταχθούν και να διαθέσουν την παραγωγή τους.
Από χθες, πάνω από 30 πατατοπαραγωγοί της Βροντούς και πολλοί από την Ορεινή (που σημειωτέον δεν είχαν ανταποκριθεί μέχρι τώρα), ετοιμάζουν τις πατάτες τους για αποστολή σε όποιο μέρος τους ζητηθεί.
Σημαντική η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής και Σερραίου στην καταγωγή κ., Χρήστου Καμμενίδη, που ξεκίνησαν  τον ηλεκτρονικό τρόπο διάθεσης των ποσοτήτων πατάτας Νευροκοπίου και στη συνέχεια Σερρών, παραχωρώντας τον διαδικτυακό τόπο αλλά και το τηλεφωνικό κέντρο της Σχολής για τη λήψη παραγγελιών, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα εθελοντικά και τον συντονισμό της όλης δράσης, ακολουθώντας την σχετική πρωτοβουλία και ιδέα των εθελοντών της Πιερίας, απ` όπου ξεκίνησε το Κίνημα.

Τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ, οι πρώτοι 50 τόνοι πατάτας Βροντούς με δύο φορτηγά, ενώ οι παραγγελίες δεν σταματάνε, με αποτέλεσμα στα μέσα αυτής της εβδομάδας, περισσότεροι από 60 ακόμη τόνοι να υπολογίζεται πως θα διατεθούν από το ίδιο σημείο.

Μέχρι και τα μέσα αυτής της εβδομάδας, η ΚΕΔΗΣ του Δήμου Σερρών, θα δέχεται τηλεφωνικά στο 23210 99820 παραγγελίες για πατάτες Βροντούς & Ορεινής. Η πρώην ΔΕΠΚΑ έχει αναλάβει αφιλοκερδώς την εξυπηρέτηση παραγωγών και καταναλωτών, διαθέτοντας το προσωπικό και τα γραφεία της για τη διεκπεραίωση και τη συγκέντρωση των παραγγελιών.
Όπως τονίζεται από την Δ/ντρια της ΚΕΔΗΣ κ. Βούλα Ιωαννίδου «οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν λίγη υπομονή και να επιμένουν με το τηλέφωνο προκειμένου να εξυπηρετηθούν, μια και το νούμερο είναι ένα».

Συζητήσεις για ρύζι και λάδι
Η θερμή ανταπόκριση των Σερραίων στο κίνημα «Αγοράζω κατευθείαν από τον παραγωγό» οδήγησε την ΚΕΔΗΣ σε αναζήτηση  και νέων προϊόντων που δεν παράγονται στις Σέρρες, με πρώτο προϊόν το λάδι, για το οποίο έγιναν οι πρώτες επαφές με τη Νομαρχία Καλαμάτας.
Την ίδια ώρα, κρούσεις στην ΕΑΣ Σερρών έγιναν από διάφορες πόλεις της χώρας, που ενδιαφέρονται για διάθεση ρυζιού στο καταναλωτικό τους κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων.
Ο Δ/ντής της ΕΑΣ κ. Αντώνης Ανεσιάδης μιλώντας στον «Π» δήλωσε: «Έγιναν διερευνητικές συζητήσεις με νομούς της χώρας που ενδιαφέρονται για Σερραϊκό ρύζι.
Το ρύζι, δεν μπορεί να διατεθεί απ` ευθείας απ` τον παραγωγό. Πρέπει να αποφλοιωθεί για να είναι βρώσιμο.
Αυτή την επεξεργασία την κάνει το Ορυζοεργοστάσιο της ΕΑΣ Σερρών.
Απάντησα στους ενδιαφερόμενους πως σε περίπτωση που το επιθυμούν, η ΕΑΣ μπορεί να διαθέσει όσες ποσότητες απαιτούνται, σε τιμές παραγωγού.
Περιμένουμε την εξέλιξη των συζητήσεων που κάναμε».

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: