Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΑΛΟΓΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ- ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Είναι απίστευτο πόσο μπορούν να συνδεθούν και να συνεργαστούν οι άνθρωποι με τα άλογα, και πόσο ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο άλογο, μπορεί να συνεισφέρει στη θεραπεία ενός πάσχοντος ανθρώπου.
Η ιπποθεραπεία ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Χρειάστηκαν όμως κάποιοι αιώνες, για να επανέλθει ως επίσημη σύγχρονη θεραπευτική μέθοδος, ειδική για άτομα με νευρομυικές παθήσεις και κινητικά προβλήματα.


Άλογο και εκπαιδευτής, μαθαίνουν να συνεργάζονται απόλυτα.

Για το πρωτοπόρο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας που ιδρύθηκε και λειτουργεί στις Σέρρες, η στήλη έχει ξαναγράψει αρκετές φορές.

Και ο λόγος δεν είναι μόνο ότι η γράφουσα πιστεύοντας στην αξία αλλά και τις προσπάθειες της ιδρύτριας του Κέντρου και φυσικοθεραπεύτριας Μαρίας Λίγκα, είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών.

Είναι και το γεγονός πως το Κέντρο αυτό, που ήρθε ως αποτέλεσμα της επιμονής και της ακούραστης δραστηριότητας της Μαρίας , αποτελεί πραγματικά όχι μόνο ένα κόσμημα αλλά και την κορωνίδα της εθελοντικής προσφοράς στο νομό μας.

Βρήκε φιλόξενη στέγη σε έκταση που παραχώρησε με αγάπη ο Δήμος Στρυμόνα και ο Δήμαρχος (φυσικοθεραπευτής και ο ίδιος) Βασίλης Κετσετζής.
Ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση, το Κέντρο των Σερρών μεγαλώνει, εξελίσσεται και γίνεται γνωστό σε όλη την Ευρώπη.


Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές διδάσκονται επικοινωνία με το άλογο, από τον Αυστριακό γητευτή.

Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα, διοργάνωσε το 3ο του σεμινάριο!

Δεκαεννέα φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και εμψυχωτές ομάδας από όλη την Ελλάδα, παρακολούθησαν επί τριήμερο τα μαθήματα του εξαιρετικού Αυστριακού εκπαιδευτή αλόγων Reinhard Mantler, που με πρόσκληση του Κέντρου, ήρθε στις Σέρρες.
Ο εκπαιδευτής κάνει απίστευτους χειρισμούς του αλόγου, με απόλυτη ασφάλεια και των δυό τους.

Μέσα στη διαμορφωμένη αρένα του Κέντρου, με τα τρία ιδιόκτητα άλογα (το ένα, πρόσφατο δώρο της Αυστριακής Κυβέρνησης), τα όσα δίδαξε ο διεθνούς αναγνώρισης εκπαιδευτής, έκαναν πλουσιότερους τους συμμετέχοντες.

«Το άλογο και ο άνθρωπος,, μπορούν να γίνουν μεγαλοφυείς συνεργάτες αν καταλαβαίνουν και σέβονται ο ένας τον άλλον» ήταν ένα από τα γενικά συμπεράσματα του σεμιναρίου, που εφοδίασε την ομάδα με εξειδικευμένες γνώσεις χρήσιμες στην δουλειά τους με τα ΑΜΕΑ που ακολουθούν ιπποθεραπεία.

Μπράβο στην Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Κέντρου, αλλά και στον Δήμαρχο Στρυμόνα που όπως μαθαίνω, πρόκειται στα μέσα του Νοέμβρη να δημοπρατήσει και τον κλειστό στίβο του Κέντρου (μεγάλο πραγματικά έργο),
ώστε οι καιρικές συνθήκες να μην επηρεάζουν στο ελάχιστο τις θεραπείες των 22 (για την ώρα) ατόμων με κινητικά προβλήματα από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, που προστρέχουν στο Κέντρο και τους εθελοντές ειδικούς, για ιπποθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: