Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ









Με χαρά και ικανοποίηση περιμένουν οι Σερραίοι και το ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών την εικόνα της Αποκαθήλωσης, να επιστρέψει εκεί όπου πάντα ανήκε.

Η εικόνα που είναι του 14ου αιώνα, είχε κλαπεί πριν από 30 χρόνια και μόλις την περασμένη Τετάρτη επεστράφη στη χώρα μας από την Αγγλία όπου εντοπίστηκε το 2002 (όλο το ενδιαφέρον ιστορικό δημοσίευσε η «Ελευθερία» στο φύλλο της 20/11/08).

Με απόφαση λοιπόν του Υπουργού Πολιτισμού (και Σερραίου στην καταγωγή από την μητέρα του) Μιχάλη Λιάπη που παρέλαβε την εικόνα, αυτή μετά τη συντήρησή της θα τοποθετηθεί στο καθολικό του Μοναστηριού μας, στη θέση που πάντα ήταν, αριστερά του τέμπλου.
Εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν για έξι ολόκληρους αιώνες!
Για «συναισθήματα χαράς που ένα ιερό κειμήλιο θρησκευτικής λατρείας, ένας από τους θησαυρούς του Μοναστηριού μας επιστρέφει με τη βοήθεια του Θεού», μου μίλησε η Γερόντισσα Φεβρωνία, που παρίστατο στη τελετή παραλαβής της εικόνας, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Για «ικανοποίηση μεγάλη που η εικόνα για την επιστροφή της οποίας κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή η Μητρόπολη, έρχεται στο τόπο και το Μοναστήρι από το οποίο βιαίως αφαιρέθηκε», μου είπε και Μητροπολίτης μας Θεολόγος. Σημειωτέον πως το Μοναστήρι μας, έχει πιά άριστο σύστημα ασφαλείας και φύλαξης των ανεκτίμητης αξίας θησαυρών και κειμηλίων του, που για αιώνες βρίσκονται εκεί.

Στην εκδήλωση της Αθήνας πέραν του Υπουργού και των εκπροσώπων του Μουσείου, παρόντες ήταν ο Πρέσβης της Αγγλίας, ο Μητροπολίτης Σερρών και η Ηγουμένη του Τιμ. Προδρόμου, όλοι (πλην Αχ. Καραμανλή) οι βουλευτές μας, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σερρών, πολίτες και φίλοι του Μοναστηριού, τηλεοπτικό συνεργείο του BBC και δημοσιογράφοι από όλα τα Μέσα και τα ελληνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Με μεγάλες τιμές και εκδηλώσεις πληροφορούμαι πως θα γίνει η υποδοχή της εικόνας στο ιστορικό Μοναστήρι των Σερρών.
Η αδελφότητα είναι κιόλας έτοιμη γι` αυτό και περιμένει την ανακοίνωση της ημερομηνίας.
Μετά την αναγκαία συντήρησή της, μια και είχε διαμελισθεί και επιζωγραφιστεί μετά την κλοπή της, για να διοχετευτεί ευκολότερα στην αγορά,
η εικόνα της Αποκαθήλωσης θα επιστρέψει στη Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, αφού πρώτα εκτεθεί για λίγες μέρες στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, το οποίο και την παρέλαβε εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.

Επίλογος
Η δραστήρια και φιλοπρόοδη Ηγουμένη Φεβρωνία με την 30μελή αδελφότητα, νυχθημερόν αγωνίζονται να συντηρήσουν και να σώσουν το Μοναστήρι από την ανελέητη φθορά του χρόνου.
Κι έχουν κάνει πραγματικά θαύματα εκεί.
Οι έτοιμες μελέτες ύψους 1,5 εκατομ € που έχει η Ηγουμένη, πρέπει να ενταχθούν στο 4ο ΚΠΣ.
Ας το αναλάβει η Νομαρχία μας. Ας βοηθήσουν οι βουλευτές. Πρόκειται για την ζώσα ιστορία του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: