Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΑ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΦΙΛΙ: Μάθημα Ρεπορτάζ.

Το είχα διαβάσει παλιότερα, αλλά διαπίστωσα πως πρόσφατα
«επικαιροποιήθηκε», με απανωτές αναδημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. (Υγιές!! και θα καταλάβετε το γιατί, μετά την ανάγνωση)

Παρότι κείμενο τετραετίας (πρωτοεμφανίστηκε στο http://www.satleo.gr/ και στο http://www.phigita.net/~sotiris/ τον Σεπτ. του 2004), το θεωρώ από τα πιο χαριτωμένα και διδακτικά για δημοσιογράφους και μη. Δηλαδή γιά αναγνώστες, τηλεθεατες και ακροατές.

Γι` αυτό λοιπόν το αναπαράγω και από αυτή τη στήλη.
Απολαύστε το.


ΑΦΩΝΟΙ έμειναν ενενήντα περίπου φοιτητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος Ειδικά Ρεπορτάζ στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Αθήνας όταν ο καθηγητής τους Λάμπης Ταγματάρχης, δημοσιογράφος και πρόεδρος στη συνδρομητική τηλεόραση (filmnet, κλπ) κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας σήκωσε μια φοιτήτρια που καθόταν στην πρώτη σειρά του αμφιθεάτρου και τη φίλησε στο στόμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ζήτησε απ' τους φοιτητές να καταγράψουν το περιστατικό και να το στείλουν άμεσα ως ρεπορτάζ στο μέσο που υποτίθεται ότι εργάζονταν.
Μόλις είχε ολοκληρωθεί εκτενέστατη συζήτηση με θέμα «Ηθικοί κανόνες στο ρεπορτάζ, ηθικά διλήμματα, εισβολή στην ιδιωτική ζωή» και είχε αναλυθεί η ανάγκη να ερευνούν σοβαρά και να ψάχνουν σε βάθος οποιοδήποτε θέμα πριν το καταγράψουν για το μέσον όπου μελλοντικά θα εργάζονται.


ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ όντως κατέγραψαν αυτό που είδαν. Και με οξύ τρόπο καυτηρίασαν την πράξη του καθηγητή τους. Ένας μάλιστα… αποχώρησε επιδεικτικά από το αμφιθέατρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτό που συνέβη στη συμφοιτήτριά του.
«’Ηρθε να ΛΥΤΡΩΣΕΙ τα σεξουαλικά του βίτσια», έγραψε ο ένας, «Σεξουαλική επίθεση σε φοιτήτρια την ώρα του μαθήματος», έγραψε ο άλλος, «Πείραμα με σεξουαλικές προεκτάσεις», έγραψε ο τρίτος.
Χαμός.
Η συνέχεια έχει ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον.


Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ άκουγε όλο το φρικτό κατηγορητήριο ατάραχος. «Σας έχω βγάλει και φωτογραφία με το κινητό μου» του φώναξε ένας φοιτητής, «δεν φοβόσαστε ότι αύριο θα είστε πρωτοσέλιδο;» τον ρώτησε…

Ο καθηγητής σηκώθηκε κι αφού ευχαρίστησε τους φοιτητές του για τη συνεργασία, τους ανακοίνωσε ότι, αν δεν είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και δεν ερευνούν αυτό που πρόκειται να γράψουν, πέρα απ' το γεγονός ότι δεν θα περάσουν ποτέ το μάθημά του, δεν θα γίνουν ποτέ καλοί δημοσιογράφοι.


Και αμέσως άρχισε να τους απαριθμεί τα λάθη τους:


1. Κανείς από τους φοιτητές-ρεπόρτερ δεν έκανε ρεπορτάζ.

2. Κανείς δεν σηκώθηκε από τη θέση του να ρωτήσει το «θύμα» αν είχε κάποια σχέση με τον κ. καθηγητή, αν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ τους, αν είχε προκληθεί ή είχε προκαλέσει τον καθηγητή.

3. Κανείς φοιτητής δεν παρατήρησε ότι η φοιτήτρια «θύμα» ήταν τελείως άγνωστο σ' αυτούς πρόσωπο και προφανώς δεν την είχαν ξαναδεί ποτέ στο αμφιθέατρο της σχολής.

4. Κανείς φοιτητής δεν πρόσεξε ότι αυτή η φοιτήτρια, όσο κι αν έμοιαζε νέα, ήταν τουλάχιστον δέκα χρόνια μεγαλύτερή τους.

5. Κανείς απ' τους φοιτητές δεν σκέφτηκε ότι το θέμα που μόλις είχε αναλυθεί από τον καθηγητή είχε τίτλο «Ηθικοί κανόνες στη δημοσιογραφία» και ότι αυτό σημαίνει.

6. Κανείς δεν ρώτησε τη συμφοιτήτρια που καθόταν δίπλα στο «θύμα» αν πρόσεξε κάτι ιδιαίτερο στη συμπεριφορά του «θύματος» ή τη συμπεριφορά του καθηγητή.

7. Κανείς δεν φρόντισε να ρωτήσει τον καθηγητή αν είναι σύνηθες γι' αυτόν να καταφεύγει σε ανάλογες συμπεριφορές και αν αυτή είναι μια νέα διδακτική μέθοδος.

9. Τέλος, κανείς δεν φρόντισε να μάθει γιατί επιτέλους διάλεξε αυτή τη φοιτήτρια κι όχι μια άλλη… και, εν πάση περιπτώσει, αφού επρόκειτο να τον κάνουν πρωτοσέλιδο να του ζητήσουν να πει κι αυτός την άποψή του.

Το μάθημα τελείωσε.
ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ συζητούσαν μεγαλόφωνα για το περιστατικό.

Ο καθηγητής έπρεπε να αποχωρήσει γρήγορα από την αίθουσα γιατί το δίωρο της διδασκαλίας είχε τελειώσει.


ΣΗΚΩΘΗΚΕ, μάζεψε τα πράγματά του από την έδρα και ζήτησε από τους φοιτητές ένα λεπτό ησυχία για να τους συστήσει τη γυναίκα του, πουγια πρώτη φορά παρακολούθησε μάθημά του.

ΗΤΑΝ η «φοιτήτρια» που λίγο πριν την είχε φιλήσει με πάθος στο στόμα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΛΊΝΚΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Γι αυτό δίνω και την ημερομηνία ανάρτησης. Θα πρέπει να ψάξεις στις αναρτήσεις τους, του Σεπτ του 2004.