Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΟΣΤΙΜΟ A LA ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!!

Ταλαιπωρημένα και αγανακτισμένα επέστρεψαν από την τριήμερη εκδρομή τους στη Βουλγαρία τα μέλη του ΚΑΠΗ Μητρουσίου.

Η Ειδική Αστυνομία της γείτονος, αφαίρεσε τα χαρτιά του λεωφορείου τους και επι δίωρο τους είχε ακινητοποιημένους σε σημείο ανάμεσα σε Σόφια και Φιλιππούπολη, απαιτώντας να πληρώσουν ένα πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν τους ανακοίνωναν, σε ένα Ταμείο που λόγω Σαββατοκύριακου …ΔΕΝ ήταν ανοικτό!!

Απερίγραπτη ταλαιπωρία για τους πενήντα περίπου ηλικιωμένους συμπολίτες μας, που έμειναν με τις χειρότερες εντυπώσεις από τους τρόπους των Βουλγάρων.
Οι διαμαρτυρίες του οδηγού, αλλά και οι προσπάθειες των επιβατών να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία μας στη Σόφια την ώρα εκείνη (απόγευμα του περασμένου Σαββάτου), δεν είχαν αποτέλεσμα.
Οι Βούλγαροι ελεγκτές, επέμεναν να μην δίνουν λύση, διότι αν και το σερραϊκό λεωφορείο ήταν άψογο από άποψη οδηγικής συμπεριφοράς, ασφάλειας, αδειών και εξοπλισμού … βρήκαν –λέει- μία μουντζούρα στον ταχογράφο του, σε φύλλο δρομολογίου που έγινε προ 20 ημερών εντός …Ελλάδας!!

Όταν μου τηλεφώνησε αγανακτισμένος ο δραστήριος Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Μητρουσίου ο Στέργιος ο Γρέψιος, οι μεν ηλικιωμένοι επιβάτες ήταν καθηλωμένοι στο ακινητοποιημένο όχημα, οι δε Βούλγαροι εντελώς απρόθυμοι να διευκολύνουν.
Ενημερώθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών Νίκος Ρίζος, και το λεωφορείο μπόρεσε και αποδεσμεύτηκε και επέστρεψε (χωρίς χαρτιά βέβαια) στην Ελλάδα.

Η ιστορία είχε την εξής συνέχεια.
Χθες
ο οδηγός, που είναι και ιδιοκτήτης του εν λόγω λεωφορείου, πήγε στη Σόφια για να τακτοποιήσει την οφειλή (της οποίας το ύψος δεν γνώριζε ακόμη) και να πάρει πίσω τα έγγραφα κίνησης του οχήματός του.

Κι έπαθε πλάκα!

Ξέρετε πόσο ήταν το πρόστιμο που του επέβαλλαν για την «μουντζούρα» που αφορούσε διαδρομή προ εικοσαημέρου στην Ελλάδα; (το ξαναγράφω αυτό για εμπέδωση).

1900 λέβα!!

Φυσικά ο άνθρωπος δεν είχε μαζί του τόσα χρήματα (το σχετικό πρόστιμο στην Ελλάδα είναι 300 με 500 €), και ξαναγύρισε πίσω άπραγος!

Ερωτήματα:
Βεβαιώνεται οδηγική «παράβαση» … αναδρομικά; Πόσο μάλλον όταν αυτή δεν τελέστηκε καν στο εθνικό έδαφος της ελέγχουσα Αρχής!

Αν 1.000 € είναι πρόστιμο για μία τέτοια «παράβαση», πόσο είναι για υπερβολική ταχύτητα ή παράβλεψη κόκκινου ή φθαρμένα ελαστικά;

Προκειμένου για αλλοδαπούς δεν προβλέπεται η πληρωμή του όποιου προστίμου σε συμβεβλημένη Τράπεζα της χώρας του «παραβάτη», ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του και τα έξοδα των μετακινήσεων;

Επίλογος
Δεν ξέρω αν και το δικό σας μυαλό πονηρεύεται, αλλά η μεγάλη αλήθεια είναι πως το παρελθόν των Αστυνομικών της γείτονος είναι δυστυχώς στιγματισμένο.

«Ομηρίες» σε Βουλγαρικό έδαφος για εικονικές κυκλοφοριακές παραβάσεις (που «εξαφανίζονταν» μόλις έμπαινε το χέρι στην τσέπη), έχουν ζήσει χιλιάδες έλληνες ταξιδιώτες.

Με αυτό το παρελθόν, συν το γεγονός πως η Τροχαία των Σερρών δεν αφήνει να περάσει ούτε μία οδηγική αυθαιρεσία βουλγάρικου αυτοκινήτου (όπως και ελληνικού), πώς να μην περιμένουμε «αντίποινα»;

Είναι όμως Ευρωπαϊκή αυτή η made in Bulgaria συμπεριφορά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: