Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ. ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ Η ΕΓΝΑΤΙΑ.

Ταραγμένο ήταν το περασμένο βράδυ, στο Τελωνείο του Προμαχώνα.
Ομάδα οδηγών από αυτούς που ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι στο Βουλγάρικο έδαφος λόγω του μπλόκου, γύρω στις 1.30 τα ξημερώματα, πέρασε πεζή τα σύνορα κι έφτασε στους Σερραίους αγρότες, για να ζητήσει το λόγο.
Λίγο ήθελε, και τα αίματα άναψαν γρήγορα, αφού η ταλαιπωρία των μεν και το αγωνιστικό πνεύμα των δε, έκαναν αμέσως εκρηκτικό το κλίμα.

Έπεσαν και λίγες «ψιλές», και σε κάποια φάση τα πράγματα μπερδεύτηκαν εντελώς, όταν μπήκαν και οι Αστυνομικοί στη μέση.
Οι αγρότες θεώρησαν προκλητικό τον τρόπο των πολιτών, αλλά και των Αστυνομικών απέναντί τους.
Κατηγόρησαν τους δεύτερους πως «δεν διαφύλαξαν την ειρήνη στο μπλοκ με το να επιτρέψουν στους πολίτες να έρθουν κοντά στους συγκεντρωμένους και να μιλήσουν με απρέπεια και ύβρεις»,
ενώ χρέωσαν στους Αστυνομικούς και την πρόκληση να δώσουν κλήση ύψους 250€ σε συνάδελφό τους, για … «παράνομη αναστροφή» του οχήματός του, σε συνθήκες μπλόκου!
Δεν ήθελε και πολύ! Η ένταση που δημιουργήθηκε γρήγορα οδήγησε τα πράγματα εκτός ελέγχου.
Μερικά τρακτέρ άναψαν τις μηχανές και κινήθηκαν απειλητικά προς τις Τελωνειακές εγκαταστάσεις.

Κάνοντας μανούβρες, έσπασαν μπάρες, κάμερες και τζάμια φυλακίων, κάποιοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, …όργωσαν τμήματα του κήπου του Τελωνείου και έφτασαν μέχρι και τη γέφυρα στο Ελληνο-Βουλγαρικό σύνορο ακριβώς, ζητώντας από την Αστυνομία «να κάνει σωστά τη δουλειά της»!
Έριξαν και μερικές κροτίδες, που με έκπληξη και οργή πληροφορήθηκαν στη συνέχεια οι αγρότες πως κάποιοι τις χαρακτήρισαν «πυροβολισμούς» καταγγέλλοντάς τους μάλιστα για …οπλοφορία(!), σε πανελλαδικούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς!
Ο Γιώργος Κασάπογλου Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης, τραυματίστηκε ελαφρά στο αυτί και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες,
ενώ ο Αστυνομικός Διευθυντής Νίκος Ρίζος που έφτασε επί τόπου λίγη ώρα μετά την έναρξη των επεισοδίων, προσπαθούσε να επαναφέρει στην τάξη και να καλμάρει τους εξοργισμένους αγρότες.
Τελικά κατά τις 3.30 τα ξημερώματα, οι ψυχραιμότεροι των αγροτών κατάφεραν να ηρεμήσουν τους συναδέλφους τους και να καταλαγιάσει η ένταση.

Το πρωί, οι καθαριστές ανέλαβαν να τακτοποιήσουν το χώρο, ενώ οι Αστυνομικοί, επιτηρούσαν διακριτικά.
Οι αγρότες δεν άνοιξαν ούτε λεπτό τα σύνορα, ήταν όμως εξαιρετικά ευαίσθητοι σε επείγοντα περιστατικά, καθώς και σε φορτία ζωντανών ζώων. Η στάση τους, έγινε αιτία να δεχτούν πολλές ευχαριστίες από τους εξυπηρετούμενους.
«Δεν τρελαθήκαμε ένα πρωί και είπαμε πως θέλουμε να ταλαιπωρήσαμε τον κόσμο και τον εαυτό μας, μέσα στο κρύο. Μιλάμε για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να πιέσουμε. Είμαστε μισό βήμα πριν τον γκρεμό, αν δεν έχουμε ήδη πέσει μέσα. Ζητούμε χρήματα και στήριξη», έλεγαν και δεν συζητούσαν «ούτε γι` αστείο» να ανοίξουν το δρόμο αν ο Υπουργός δεν ικανοποιούσε τα ήδη από μήνες γνωστά, αιτήματά τους.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν τους κόψεις το ρεύμα-φωνάζουν.
Το νερό-ουρλιάζουν.
Τους παίρνεις την σειρά στα ταμεία της τράπεζας-σε βρίζουν.
Διαμαρτύρεσαι γιατί δεν σε αφήνουν να περάσεις λόγω της απεργίας τους-σε δέρνουν.
Κατά τα άλλα όταν βλέπανε τα επεισόδια στην Αθήνα με τους κουκουλοφόρους λέγανε:πώ! πω! τους αλήτες..
Τελικά ο θάνατός σου η ζωή μου..