Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ



Στο ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου προδρόμου Σερρών, ένα ανέπαφο τμήμα του Βυζαντινού κόσμου με ιστορία πλέον των 700 ετών, η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική το πρωί της Μ. Παρασκευής.
Οι πιστοί βιώνουν την κορύφωση του Θείου Δράματος όπως αυτή αποτυπώνεται στο τυπικό της Ακολουθίας της ημέρας.
 Το σώμα του Χριστού αποκαθηλώνεται από τον Σταυρό του μαρτυρίου και τυλιγμένο σε λευκή σινδόνη οδηγείται στο ιερό του ναού.
 «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και «φως ιλαρόν» έψαλαν οι γυναικείες φωνές στο επιβλητικό καθολικό της Μονής.
Ο ιερέας, η Ηγουμένη Φεβρωνία και οι μοναχές, περιέφεραν τον Επιτάφιο επί των κεφαλών τους και οι πιστοί έκλιναν το γόνυ μπροστά στο δράμα του Θεανθρώπου.
Η θλίψη της Μ. Παρασκευής, αποτυπώνεται σε ψαλμούς και τροπάρια, που αντήχησαν στο πολύπαθο Μοναστήρι των Σερρών όπου έζησε και έγραψε και ο πρώτος μετά την Άλωση Πατριάρχης, Γεννάδιος Σχολάριος.
 Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, αποτελεί για τους Σερραίους θρησκευτικό σύμβολο και σημείο αναφοράς, και για ολόκληρη της χριστιανοσύνη μία από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες Μονές της χώρας, με τους πιστούς να εκφράζουν με όλους τους τρόπους τον σεβασμό και την αγάπη τους προς αυτή, ειδικά μετά την προ 6μήνου καταστροφή τμήματός της, από πυρκαγιά.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: