Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η ΔΡΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ Ν. ΣΟΥΛΙ.

Ο Αη-Γιώργης ο ελευθερωτής γιορτάζεται κάθε χρόνο στο Νέο Σούλι Σερρών, ένα από τα πιο όμορφα Δαρνακοχώρια του νομού.
Ο Άγιος προστάτης, έφιππος με το δόρυ στο χέρι, έρχεται να σκοτώσει το δράκο που κρατάει τα νερά του χωριού, έως να εισπράξει φόρο ανθρώπινου αίματος.
Σύμφωνα με την παράδοση, μία χρονιά, ο κλήρος της θυσίας έπεσε στη βασιλοπούλα, που οδηγήθηκε δέσμια, βορά στο δράκο.

Ο βασιλιάς, δώρισε όλη του την περιουσία στην εκκλησία και ο Αη-Γιώργης εμφανίστηκε, σκότωσε το δράκο  και ελευθέρωσε τα νερά και την κόρη του βασιλιά.
Η αναπαράσταση της δρακοκτονίας, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο χωριό, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου.
Πριν από τη θεία Λειτουργία, μοιράζεται γάλα σε όλους τους χωριανούς και ανταλλάσσονται ευχές.
Τα πολύχρωμα μαντήλια ετοιμάζονται για να στολίσουν τα "Σπαλέτα", τα λάβαρα που θα συνοδέψουν τις εικόνες που θα βγουν από την εκκλησία και στα χέρια των μικρών παιδιών του χωριού, θα γυρίσουν τα χωράφια για να "ευλογηθούν τα γεννήματα" και να πάει καλά η σοδειά.
Οι νέοι του Νέου Σουλίου αλλά και κάτοικοι της γύρω περιοχής, συμμετέχουν θερμά στην αναπαράσταση που καταλήγει σε γλέντι στο προαύλιο της εκκλησίας.
 "Ο μάρτυρας Γεώργιος στο άλογο καβάλα, άρματα δεν είχε πολλά, μόνο Σταυρό κοντάρι", λέει το δημώδες ποίημα, που απαγγέλλεται στο χώρο της πανήγυρης προς τιμήν του Αγίου, σε μια γιορτή που συνδέεται με τον ερχομό της Άνοιξης, γεμάτη ευχές για να είναι το νερό άφθονο, να καρπίσει η γη και να είναι η σοδειά μεγάλη.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: