Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΤΕΓΗ Η ΔΩΡΕΑ ΞΕΝΑΚΗ, ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.

Νέα εποχή στα πολιτιστικά πράγματα των Σερρών δρομολογεί η δημιουργία μεγάλου πολυχώρου πολιτισμού στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά», αρχής γενομένης με το Μουσείο το οποίο θα στεγαστεί σε κτίριο που θα ανακαινιστεί, προκειμένου να φιλοξενήσει σειρά έργων της συλλογής του κ. Κωνσταντίνου Ξενάκη.
 Μία επιδίωξη χρόνων, ικανοποιήθηκε προ ημερών με την απόφαση του Υπουργού Εθν. Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλου να παραχωρήσει κατά χρήση στο Δήμο Σερρών το μη ενεργό Στρατόπεδο "Παπαλουκά" που βρίσκεται εντός της πόλης. Η παραχώρηση έγινε μετά από επίμονο αίτημα του Δήμου, να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο κτίριο εντός του χώρου, προκειμένου να στεγάσει τη δωρεά του Αιγυπτιώτη καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ξενάκη.

Ο διεθνούς φήμης ζωγράφος βρέθηκε στις Σέρρες και συναντήθηκε (Τετάρτη 27 Απριλίου) με το Δήμαρχο κ. Πέτρο Αγγελίδη. Εξέτασαν τις προοπτικές δημιουργίας Μουσείου στις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις των πάλαι ποτέ «Πυροβολικών» και συζήτησαν τις λεπτομέρειες των απαραίτητων για την ανακαίνιση του κτιρίου.
Ο Δήμαρχος βεβαίωσε ότι το σχέδιο για τη λειτουργία του Μουσείου «Κωνσταντίνου Ξενάκη» θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, καθώς έχει ήδη εξασφαλιστεί μέρος του προβλεπόμενου για την ανακαίνιση του κτηρίου ποσού (260 χιλιάδες ευρώ), χάρις στη συνεισφορά ιδιωτών κι επιχειρηματιών, ενώ έχει εκπονηθεί και η απαιτούμενη μελέτη.
Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος από αυτή τη νέα πολιτιστική συνεργασία, ενώ συμπαραστάτης της υλοποίησης του έργου είναι και ο Σερραίος καθηγητής του ΑΠΘ, Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

Μετά τη συνάντηση τους στο δημαρχιακό γραφείο (στην οποία παρευρέθησαν και μέλη του σωματείου «Σερραίων Πολιτεία»), οι κ.κ. Αγγελίδης και Ξενάκης μετέβησαν στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά» και  επισκέφθηκαν το κτήριο που θα φιλοξενήσει τα έργα που έχει δωρίσει ο ζωγράφος στο Δήμο Σερρών.
  
 Να σημειωθεί ότι οι εντυπώσεις τους υπήρξαν θετικές, καθώς το οικοδόμημα και οι χώροι του μπορούν να διαμορφωθούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει ως Μουσείο.  
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την δημιουργία πολυθεματικού πάρκου πολιτισμού (με αρχαιολογικό, βυζαντινό, λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη κ.α.) που θα καταστήσει τη πόλη των Σερρών σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο, όχι μόνον του Νομού, αλλά της περιφέρειας και της χώρας.  
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: