Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΘΕΜΑΤΑ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

Έτυχε πριν από το Πάσχα να με καλέσουν να μιλήσω σε δύο εκδηλώσεις –ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στις Σέρρες με θέμα τη δημοσιογραφία και ομολογώ πως όχι μόνο το απόλαυσα αλλά και έμαθα από αυτή την κοινή με το (κάθε φορά διαφορετικό) ακροατήριο, εμπειρία.
    • Μαζί με άλλους συναδέλφους από τις Σέρρες και την υπόλοιπη χώρα, με πολύχρονη εργασία σε υπεύθυνες mediaκές θέσεις, συμμετείχαμε στην ανταλλαγή απόψεων και παρατηρήσεων πάνω στη δουλειά μας αλλά και σε δημιουργικό διάλογο με το ακροατήριο, είτε αυτό ανήκε στον εργασιακό μας χώρο είτε όχι.
    • Για την ημερίδα στο 3ο Λύκειο με ακροατήριο μαθητές και θέμα «Επάγγελμα και ΜΜΕ», θα διαβάσατε σε προηγούμενη ανάρτηση. 
    • Εδώ, θα κάνω αναφορά σ` αυτή που αφορούσε στον Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ, με θέμα: "Γράφοντας για την Ευρώπη- Θέματα και Εργαλεία" και απευθυνόταν αποκλειστικά σε δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους σε ΜΜΕ.
    • Την  διοργάνωσε (για πρώτη φορά στις Σέρρες) το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο A CERT και την ΕΣΗΕΜΘ (την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης) και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. 
    • Πάνω από 40 δημοσιογράφοι από τις Σέρρες και άλλους νομούς της Β. Ελλάδας δήλωσαν συμμετοχή και παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας, λαμβάνοντας και το σχετικό αποδεικτικό παρακολούθησης.
    • Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις: του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα που αναφέρθηκε στην " Επικοινωνιακή πολιτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου",

    • του Carlos Martin Προϊστάμενου Γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ("Στρατηγική Ευρώπη 2020" - "Μέσα και Εργαλεία για τον Τύπο και τα ΜΜΕ"), καθώς και του στελέχους της Μονάδας Οπτικοακουστικών Μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιάννη Βλαντή.
    • Στη λίστα των ομιλητών συμπεριλαμβανόταν ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Βασίλης Νόττας, η Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Χριστίνα Χαλεπλίδου και η γράφουσα που ανέπτυξε το θέμα: «Δημοσιογράφοι της περιφέρειας και Ευρωπαϊκό ρεπορτάζ».
    • Τις εργασίες της ημερίδας μετέδιδε απευθείας η TVS (που διέκοψε τη σύνδεση μόνο σε τμήμα της δικής μου ομιλίας) ενώ και η πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ κάλυψε με ρεπορτάζ τις εργασίες.

    • Χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες για τους δημοσιογράφους περιείχαν οι εισηγήσεις, δόθηκαν «οδηγίες χρήσης» των διαδικτυακών πυλών ενημέρωσης του δημοσιογράφου επί ευρωπαϊκών θεμάτων και έγινε συζήτηση πάνω στην επέκταση και εμπλουτισμό τους,
    • με τη γράφουσα να εστιάζει στην ομιλία της, στην έλλειψη ενημέρωσης των δημοσιογράφων της περιφέρειας πάνω στα διαθέσιμα εργαλεία δουλειάς και την ανάγκη συχνότερης επικοινωνίας τους με τα σχετικά ευρωπαϊκά κέντρα πληροφόρησης  (κάποια από τις επόμενες μέρες η στήλη θα κάνει ειδικότερες αναφορές επί του θέματος).
    • Η ημερίδα διήρκεσε τέσσερις ώρες, με τους συμμετέχοντες συναδέλφους αλλά και τους ομιλητές να φεύγουν ικανοποιημένοι από τη αίθουσα Γ. Χρηστίδης του ΕΒΕΣ, αφού ο πλούσιος διάλογος που προκάλεσαν οι ομιλίες ήταν ουσιαστικός και ωφέλιμος για όλους μας.   (Φωτογραφίες: Φωτο ΚΛΙΚ- Ζ. Μανδηλιώτης).

    Δεν υπάρχουν σχόλια: