Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ! Κατασχέθηκαν 300 κιλά καπνού!

 Εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο παρασκευής τσιγάρων στη Νέα Μπάφρα Σερρών.
Δύο από τους συλληφθέντες πουλούσαν τα λαθραία τσιγάρα σε καταναλωτές, σε συσκευασίες που εξωτερικά έφεραν ενδείξεις διαφόρων εταιρειών, με σκοπό την εξαπάτησή τους 
Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους, προκύπτει σημαντική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου
Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων καπνός, μηχανισμοί κοπής και παρασκευής καπνού και πλήθος κουτιών με τσιγάρα και φίλτρα
Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, εξαρθρώθηκε σπέιρα, η οποία είχε εγκαταστήσει παράνομο εργοστάσιο κατασκευής λαθραίων τσιγάρων στη Νέα Μπάφρα Σερρών και στη συνέχεια διοχέτευε αυτά στην αφορά πουλώντας τα σε καταναλωτές.
Η διερεύνηση της υπόθεσης για τον εντοπισμό του παράνομο εργαστηρίου ξεκίνησε όταν περιήλθαν πληροφορίες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών και κλιμακώθηκε χθες (19.12.2012), με τη σύλληψη 4 ατόμων ηλικίας από 28, 47(γυναίκα), 47 και 77 (γυναίκα) ετών.
Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο σε χώρο του παράνομου εργοστασίου σε αποθήκη των δύο 47χρονων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (276) συσκευασίες κατεργασμένου – τριμμένου καπνού, βάρους 500 γραμμαρίων έκαστη,
  • πλήθος κουτιών συσκευασίας με λαθραία τσιγάρα και φίλτρα με ή χωρίς καπνό,
  • άδειες κούτες συσκευασίας,
  • (176,70) κιλά κατεργασμένου – τριμμένου καπνού,
  • (6) δοχεία με αρωματικό έλαιο των 5 λίτρων έκαστο,
  • (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • υλικά συσκευασίας,
  • μηχανολογικός εξοπλισμός κοπής καπνού και παρασκευής τσιγάρων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι 47χρονοι ημεδαποί εγκατέστησαν, τουλάχιστον από τον μήνα Οκτώβριο του 2012, στην αποθήκη τους παράνομο εργαστήριο κοπής και αποξήρανσης καπνού και παρασκευής τσιγάρων σε τσιγαροσωλήνες με ενδείξεις διαφόρων εταιρειών. Οι τσιγαροσωλήνες σύμφωνα με υπεύθυνο αντίστοιχων καπνοβιομηχανιών δεν κυκλοφορούν νόμιμα στην ελληνική αγορά, ενώ οι δράστες προμηθεύτηκαν τους τσιγαροσωλήνες μαζί με κούτες ίδιων μαρκών από την Βουλγαρία.
Ακολούθως, οι προαναφερόμενοι θα διοχέτευαν στην αγορά, πουλώντας τα παραγόμενα προϊόντα σε καταναλωτές, σε κούτες των 100 ή 200 τεμαχίων, που εξωτερικά έφεραν τις ίδιες ενδείξεις των εταιρειών, με σκοπό να ξεγελάσουν τους καταναλωτές και να τις θεωρήσουν γνήσιες, προς 10 και 20 Ευρώ αντίστοιχα, αλλά και σε νάιλον συσκευασίες (χύμα) των 500 γραμμαρίων, χωρίς ενδείξεις, προς 15 Ευρώ την καθεμία. Οι συσκευασίες (κούτες ή νάιλον) δεν έφεραν ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης, αποστερώντας από το Δημόσιο ανάλογα έσοδα.
Οι υπόλοιποι δράστες, έναντι αμοιβής, παρείχαν συνδρομή κατά την κατεργασία του καπνού και παρασκευή τσιγάρων. 
---------------------------------------------------------
Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά έσοδα, ενώ από τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους προκύπτει σημαντική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ποσότητες καπνού θα αποσταλούν στο Τελωνείο Σερρών για τον καταλογισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίσταση, για παράβαση του «Νόμου Περί Λαθρεμπορίας», παράβαση του «Νόμου Περί Σημάτων», παράβαση του «Νόμου Περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού», «Πλαστογραφία» και «Απάτη».
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η δράση των συλληφθέντων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: