Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΚΕΡΚΙΝΗΣ- ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


Πανευρωπαική διάκριση κατέκτησαν ο τραχανάς και το Καζάν-ντιπί από γάλα βουβαλιού των Σερρών.
Ο παραγωγός από την περιοχή της Κερκίνης όπου και το 75% του συνολικού πληθυσμού της ελληνικής φυλής βουβαλιών, συμμετείχε σε διαγωνισμό στην Ελβετία μέσω του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων που εδρεύει στη Νεα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και κέρδισε βραβεία και για τα δύο προιόντα του!
Οι διακρίσεις λοιπόν για τον Τριαντάφυλλο Γιαντσίδη παραδοσιακό βουβαλοτρόφο από την Βυρώνεια Σερρών, ήρθαν από την Ελβετία και τον ετήσιο διαγωνισμό ArcaDeli που βραβεύει  παραδοσιακά τοπικά προιόντα, με πρώτη ύλη από πιστοποιημένα ζώα σπάνιας φυλής.
Η οικογένεια του κ. Γιαντσίδη είναι από τις παλαιότερες των βουβαλοτρόφων της χώρας.
Ο ίδιος και τα παιδιά του συνεχίζουν μέχρι σήμερα στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης, παράγοντας ποιοτικά και περιζήτητα προιόντα που μάλιστα αποσπούν πανευρωπαικές διακρίσεις.
Η βουβαλοτροφία στη χώρα μας είναι επιδοτούμενη κι αν και έχει υψηλό κόστος, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός αναπτυσσόμενου τομέα με προοπτικές.


Ο τραχανάς από βουβαλίσιο γιαούρτι και το καζάν ντιπί από γάλα βουβαλιού, είναι σπιτικά προιόντα που δεν έχουν βγεί στη μαζική παραγωγή. Παρασκευάστηκαν από τη σύζυγο του κ. Γιαντσίδη, Στέλλα και τη νύφη του Λίνα Μπερόβαλη.
Ταξίδεψαν με αεροπλάνο στην Ελβετία, μάγεψαν την κριτική επιτροπή και εφεραν στον διαγωνιζόμενο και στη χώρα δύο σημαντικά βραβεία, που ανοίγουν δρόμους στην αγορά και ενθαρρύνουν τους παραγωγούς.
Τα βουβάλια των Σερρών εκτρέφονται σχεδόν ελεύθερα στη βόρεια περιοχή της πανέμορφης  λίμνης Κερκίνης, δίπλα στον Στρυμόνα.
Τα προιόντα: γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο κερδίζουν την αγορά,  ειδικά το κρέας λόγω της αυξημένης πρωτείνης και των χαμηλών λιπαρών του.
Οι παραγωγοί με την υποστήριξη των τοπικών φορέων όπως το ΕΒΕΣ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Σερρών έκαναν τα προιόντα βουβαλιού γνωστά σε όλο τον κόσμο, κατακτώντας μάλιστα και το Ρεκόρ Γκίνες πριν από δύο χρόνια, με την παρασκευή 4.000 μπιφτεκιών από κρέας βουβαλιού μέσα σε 4 ώρες!
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: