Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

ΙΑΤΡΕΙΟ ...ΘΕΡΙΑΚΛΗΔΩΝ!!

Εξαιρετική δουλειά γίνεται στο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, που λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια στο Νοσοκομείο Σερρών.

Είναι ένα από τα ελάχιστα δημόσια σε όλη την Ελλάδα και οι υπηρεσίες του είναι πολύτιμες και δωρεάν, σε όσους φτάνουν μέχρι την πόρτα του (χιλιάδες αυτά τα οκτώ χρόνια) για να ζητήσουν βοήθεια απεξάρτησης από τη νικοτίνη και τη συνήθεια του καπνίσματος.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο μου είπε η υπεύθυνη γιατρός, πνευμονολόγος Ντόρα Τσιούδα, πάνω από 750 συμπολίτες μας ζήτησαν τη βοήθεια του Ιατρείου.

Μεγάλα και τα ποσοστά επιτυχίας. Σε μία πρώτη μέτρηση στα μέσα του χρόνου, το 70% των καπνιστών έγιναν …πρώην.
Ο δεύτερος έλεγχος θα γίνει στο τέλος του χρόνου με σαφέστατες προοπτικές το ποσοστό ν` ανέβει κατά πολύ!
Σήμερα, Ημέρα κατά της ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας), η στήλη αναφέρεται στο Ιατρείο αυτό, θέλοντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Η γιατρός κ. Τσιούδα ελέγχει την ένδειξη καπνιστή στο σπιρόμετρο. Έξω, περιμένουν υπομονετικά οι υπόλοιποι.

Στο διάδρομο του Ιατρείου, που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του Νοσοκομείου μας, κάθε μεσημέρι Τετάρτης, συνωστίζονται δεκάδες συμπολίτες αποφασισμένοι να διακόψουν τη σχέση πάθους με τον καπνό.
Κάθε ηλικίας και των δύο φύλων.


«Καπνίζω 35 χρόνια. Προσπάθησα κι άλλες φορές να το κόψω αλλά δεν τα κατάφερα μόνη μου. Τώρα το υποσχέθηκα στον γιό μου και θα το πετύχω» μου είπε μία κυρία γύρω στα 55, που περίμενε έξω από το Ιατρείο.
Κι ένας 37χρονος κύριος που κι αυτός περίμενε τη σειρά του: «Έχω τρία μικρά παιδιά και δεν θέλω να τους δίνω το κακό παράδειγμα. Γι αυτό είμαι εδώ».

«Έρχονται άνθρωποι αποφασισμένοι, που θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους. Οι περισσότεροι είναι καπνιστές 20 και 30 χρόνια. Άλλοι είναι νεαροί. Σε πολλούς βρίσκουμε εγκατεστημένη πνευμονοπάθεια, γεγονός που αποδεικνύει τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Όλοι, υποβάλλονται σε γενικές εξετάσεις, πριν μπουν σε θεραπευτική αντικαπνιστική αγωγή. Σε όλους προσφέρουμε και ψυχολογική υποστήριξη.» μου είπε η κ. Τσιούδα.
Ανησυχητική ήταν η πληροφορία που μου έδωσε για το κάπνισμα σε νεαρές ηλικίες.
«Έρχονται δυστυχώς και γονείς ανήλικων παιδιών, που αγωνιωδώς ζητούν τη βοήθεια του Ιατρείου, γιατί τα 12χρονα ή 15χρονα παιδιά τους καπνίζουν συστηματικά» λέει και με αφήνει ..σύξυλη!
Σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας, οι γιατροί του Νοσοκομείου μας κάνουν δωρεάν σπιρομετρήσεις.
Με μία δυνατή και παρατεταμένη εκπνοή στο ειδικό μηχάνημα, οι θεριακλήδες αλλά και όλοι οι άλλοι (είμαστε και παθητικοί καπνιστές πολλές φορές), μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση των πνευμόνων μας.
Όσο για το κάπνισμα. Όλα είναι στο μυαλό. Σας το λέω και εγώ, που συμπλήρωσα 12ετία πιά άκαπνη, και είμαι και πολύ περήφανη γι` αυτό.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης 

3 σχόλια:

gskapetis είπε...

Και στο "πρώην καπνιστές" είμαστε συνάδελφοι. Το έκοψα, μετά από 30 χρόνια περίπου τον Νοέμβρη του 1998 στις 18. Είμαι καλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Σε πολλά περίπτερα της πόλεως των Σερρών έχουν αναρτηθεί μέσω των ανακαινίσεων που κάνουν μεγάλες διαφημίσεις γνωστής μάρκας τσιγάρων.
Αυτά σε συνδυασμό με το ότι πουλάνε καπνό σε ανήλικα δεν απαγορεύονται;

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

"Στέλιο Σ.", έχεις δίκιο το πρόσεξα κι εγώ.
Συμφωνώ πως η πώληση καπνού σε ανήλικους, θα πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες που ισχύουν γιά το αλκοόλ.
Αν ο ανήλικος θέλει να καπνίσει, ας στείλει τον ...πατέρα του να του αγοράσει!!!!