Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝΗΛΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ".

Κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με θέμα την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.

Με το ν/σ που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής (καταψήφισε το ΚΚΕ και επιφυλάχθηκε ο ΣΥΝ) και θα γίνει οσονούπω νόμος του κράτους,
είναι η πρώτη φορά που στην χώρα μας μπαίνουν απαγορεύσεις στη πώληση καπνού σε ανήλικους, κάτι που μέχρι τώρα ΔΕΝ προβλεπόταν από κανέναν ελληνικό νόμο.

Από δω και στο εξής λοιπόν, ο καπνός και τα προϊόντα του θα θεωρούνται απαγορευμένα για τους …μικρούς, όπως και το αλκοόλ. Μάλιστα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσους, θα πουλούν τσιγάρα σε νέους κάτω των 18.


Το αναφέρω ως είδηση, διότι με αφορμή τα όσα είχε γράψει η στήλη προχθές για το «Ιατρείο θεριακλήδων» που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και οκτώ χρόνια στο Νοσοκομείο Σερρών (νομίζω ένα από τα ελάχιστα αν όχι το μόνο σε περιφερειακό Νοσοκομείο),
δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα αλλά και μηνύματα στο blog, από αναγνώστες που δήλωναν προβληματισμένοι για την εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων στο τσιγάρο.


Είχα πει λοιπόν σε έναν από τους φίλους πως «συμφωνώ με τους προβληματισμούς του και πως η πώληση τσιγάρων σε ανήλικους θα έπρεπε να εμπίπτει στον ίδιο νόμο με την πώληση αλκοόλ. Και πως στο κάτω κάτω, αν κάποιοι ενήλικες διαφωνούν με την απαγόρευση, θα μπορούν να αγοράζουν οι ίδιοι τσιγάρα στα παιδιά τους, ξεπερνώντας το …λάθος του νόμου»!

Να όμως που αν και όταν κάναμε την συγκεκριμένη συζήτηση δεν ήταν γνωστό το ν/σ, ήμασταν τελικά «εντός θέματος και πνεύματος», όλοι.


Όχι βέβαια ότι η απαγόρευση θα εξαφανίσει το (υπαρκτό) πρόβλημα. Αλλά ίσως (σε συνδυασμό και με άλλα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα) να συμβάλλει στον περιορισμό του και στον χαρακτηρισμό του ως «ντεμοντέ» (αυτό θα πιάσει περισσότερο από όλα)!


Καταλήγοντας, να σας πως ενημερωτικά πως με τον νέο νόμο, δεν θα απαγορεύεται μόνο η πώληση καπνού σε ανήλικους ή από ανήλικους, η πώληση τσιγάρων από κυλικεία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,
αλλά και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης (internet-café), αλλά και σε όλους τους κλειστούς αθλητικούς χώρους.


Όσο για τα πρόστιμα;

Από 1.000 έως 20.000 € σε όσους πουλούν καπνό σε ανήλικους και από 50 έως 500 € σε όσους ανήλικους συλληφθούν να καπνίζουν!


Πάει και το χαρτζιλίκι και το μηνιάτικο!