Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ!

  • Είναι κανα δυό μήνες τώρα που βλέπω καταχωρήσεις ιδιαίτερων σερραϊκών προϊόντων όπως για παράδειγμα το βουβαλίσιο κρέας, σε μεγάλα περιοδικά και ένθετα πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων.
  • Και χαίρομαι πολύ, γιατί ο δρόμος που άνοιξε εδώ και λίγο καιρό, μέσω πρωτοβουλιών δημοσιότητας και προώθησης που πήρε ή στήριξε κυρίως το Επιμελητήριο Σερρών, συνεχίζεται.
  • Στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της «Καθημερινής» του περασμένου Δεκεμβρίου είδα την πιο πρόσφατη καταχώρηση.

  • Αφορούσε στις νοστιμιές από κρέας βουβαλιού, που παρασκευάζονται με τοπικές μας συνταγές,. Από αυτά τα βουβάλια που εκτρέφονται στη λίμνη Κερκίνη και είναι αυτόχθονη ράτσα, προστατευόμενη, με ποιοτικό και γευστικό κρέας.
  • «Όλοι μπορούν να έχουν καθημερινά ελληνικό βουβαλίσιο κρέας στο τραπέζι τους», λέει η έντυπη διαφήμιση, που συνεχίζει αναφέροντας επιγραμματικά τα διατροφικά πλεονεκτήματα και τη νοστιμιά των προϊόντων του σερραϊκού βουβαλίσιου κρέατος.
  • Και λίγα λέει. Οι γνώστες θα με επιβεβαιώσουν!
  • Η στήλη έχει πολλές φορές αφιερώσει χώρο στα προϊόντα βουβαλιού. Γάλα και κρέας.

  • Θυμίζω ενδεικτικά, το περίφημο καζάν- ντιπί της Λίνας Μυρόβαλη (στη φωτό δεξιά) από τα Χρυσοχώραφα, τα υπέροχα λουκάνικα του Τριαντάφυλλου Γιαντσίδη, τα σουτζουκάκια του Μπόρα από τη Λιβαδειά, ή τον βραβευμένο καβουρμά και τα ζυμωμένα του Θανάση Κοκκώνα από τη Ροδόπολη.

  • Ο Θανάσης Κοκκώνας δείχνει στη γράφουσα, κάποια από τα εξαιρετικά του προϊόντα.
  • Τώρα, τα μεγάλα περιοδικά γαστρονομίας, κάνουν γνωστά στο ευρύ κοινό αυτά που εδώ στις Σέρρες (όσοι βέβαια τα γνώριζαν κι δεν τους γυρνούσαν την πλάτη), είχαμε τη δυνατότητα να τα απολαμβάνουμε καθημερινά.
  • Υποψιάζομαι λοιπόν πως σε λίγο καιρό, θα γίνει χαμός από ζήτηση! Και θα βρεθούμε να τα αναζητούμε κι εμείς, μαζί με τους υπόλοιπους καλοφαγάδες της χώρας και της Ευρώπης.
  • Ευτυχώς για τους παραγωγούς βουβαλοτρόφους και παρασκευαστές ( η αύξηση της ζήτησης θα τονώσει την τοπική οικονομία), ευτυχώς όμως και για μας.
  • Ακόμη κι αν γίνουν δυσεύρετα, πάλι θα έχουμε το πλεονέκτημα της εντοπιότητας και της άμεσης πρόσβασης στην πηγή της παραγωγής.
  • Μέχρι τη Βυρώνεια, τα Χρυσοχώραφα, τη Λιβαδειά ή τη Ροδόπολη να πεταχτούμε, ή απλώς στο κρεοπωλείο της γειτονιάς μας, κι όλα εύκολα και άμεσα, στο πιάτο μας!
    -------------------------------------------------------------
  • Δεν έχετε δοκιμάσει μπιφτέκι βουβαλιού ή λουκάνικο; Τιμωρία σας λέω!!
  • Καζάν- ντιπί (με βουβαλίσιο γάλα όμως); Κόλαση!
  • Ούφ! Πώς ανοίγει η όρεξη, με την κουβέντα!

3 σχόλια:

AATON είπε...

Και γιατί δεν πάς λίιιιγο πιο πέρα ακόμη, μέχρι τα Πλατανάκια, και να πιεις ένα καφεδάκι με την κυρά Σουμέλα και τον κυρ Βασίλη, τους γονείς μου, να τους πείς και χαιρετίσματα απο τον γιο τους από Καναδά;
Φιλιά

gskapetis είπε...

Καλά έ...στις 30 του μήνα έρχομαι κι αν το κέρασμα δεν περιλαμβάνει έδεσμα με κάτι από βουβάλι, αλλίμονό σου!!!

Anestis Ketsetzidis είπε...

Υπέροχη Σερραική γη.