Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΑ ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ!!


Όταν κατασκευάστηκαν θεωρήθηκαν εργο τιτάνιο μεγάλης εθνικής σημασίας, κάτι που απέδειξαν στον πόλεμο του `40. 
Από τη γραμμή των άπαρτων Οχυρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πολλά σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα και λεηλατημένα, με τα επίγεια κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ...μαντριά!!
Εχουν μείνει μόνο οι πέτρινοι τοίχοι. Κουφώματα και ό,τι μεταλλικό υπήρχε, έχει ξηλωθεί και ήδη πουληθεί σε Βουλγαρία και Ελλάδα από τους παράνομους "κυνηγούς μετάλλων".
Οι εγκαταλλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη συνοριακή γραμμή άμυνας με τα άπαρτα Οχυρά, που του 1940 κράτησαν τους κατακτητές έξω από τα σύνορά μας, έχουν από καιρό λεηλατηθεί από ό,τι χρήσιμο είχαν.
Υπόγειες σήραγγες, πολυβολεία, κτίρια αφύλακτα, έγιναν λεία των επιτήδειων, αποθήκες και καταφύγια κοπαδιών.
Σήμερα, από την γραμμή των Οχυρών με τα δεκάδες χιλιόμετρα υπόγειων στοών στο νομό Σερρών  -υπόδειγμα αμυντικής κατασκευής και λειτουργικότητας-, μόνο το ΡΟΥΠΕΛ είναι οργανωμένο επισκέψιμο και συντηρημένο, με αυτό του Ιστίμπεη να ελέγχεται επίσης από τον Στρατό, αλλά εγκατελειμμένο.
Τα υπόλοιπα, σε όλο το Μπέλλες μαζί με Στρατόπεδα και εγκαταστάσεις είναι ανενεργά, με κάποια από αυτά να εχουν παραχωρηθεί στη Δ/νση Δασών.
Υπάρχουν και ιδιώτες, κάτοικοι της περιοχής (Πετρίτσι, Πορρόια κλπ) που βλέποντας σε κάποια από τα κτίρια αυτά αναπτυξιακή και επιχειρηματική προοπτική, επιθυμούν να τα νοικιάσουν για να βρούν λόγο όπως λένε να μείνουν στον τόπο τους. Όμως, η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις στο Υπουργείο Αμυνας, θανατώνει την όποια προοπτική αναπτυξιακής τους χρήσης.
72 χρόνια μετά την κατασκευή τους και με το ιστορικό βάρος που κουβαλούν, τα εγκαταλελειμμένα Οχυρά της "Γραμμής Μεταξά" στα σύνορα, αναζητούν το ρόλο τους σε καιρό ειρήνης με την ανάπτυξη να αποτελεί ζητούμενο για μιά περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλος.


Το θέμα ανέδειξε ο Παναγιώτης Σαββίδης στο "Πρώτο ΘΕΜΑ" με εκτενές δημοσίευμα.
Ο Υφυπουργός Άμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρούπελ ,ερωτηθείς από τη γράφουσα για το μέλλον των λεηλετημένων Οχυρών, δήλωσε πως "είναι πρόθεση του Υπουργείου οι ιστορικοί αυτοί χώροι, να προστατευθούν και να αναδειχθούν".

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο.
Μακαρι να βλεπαμε και απο την περιφερεια παρομοιο ζηλο
Πριν τρια χρονια ειχε ανακαινηθει το θεμα και απο τον Μ. Μπολαρη, αλλα έμεινε στα χαρτια η αξιοποιηση.
Θανος