Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

31 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!

• Η περίτεχνη εικόνα του 14ου αιώνα που εκλάπη το 1978, παραδόθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στο Μοναστήρι των Σερρών.
• Απαιτήθηκε 5ετής δικαστικός αγώνας από την Ελληνική Πολιτεία και νομικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το θρησκευτικό κειμήλιο, που φυγαδεύτηκε στο Λονδίνο, να αναγνωρισθεί ως Ελληνικό και με απόφαση των Βρετανικών δικαστηρίων, να πάρει το δρόμο της επιστροφής για τις Σέρρες.

• Μετά από 31 ολόκληρα χρόνια η εικόνα της Αποκαθήλωσης, τοποθετήθηκε και πάλι, συντηρημένη και αποκατεστημένη (οι αρχαιοκάπηλοι την είχαν κόψει σε έξι κομμάτια και την είχαν επιζωγραφίσει προκειμένου να την βγάλουν εκτός συνόρων και να την πουλήσουν) στη θέση της, αριστερά του τέμπλου, στο καθολικό της Μονής του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

• Λίγο νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, ο Αντ. Σαμαράς, είπε στην αντιφώνησή του μέσα στην Μητρόπολη των Σερρών: «Είμαστε αποφασισμένοι νε μην αφήσουμε τους αρχαιοκάπηλους, σε χλωρό κλαρί».

-------------------------------------------------------------

• Έφερε όμως και άλλα δώρα στο Μοναστήρι ο Υπουργός.
1,5 εκ. € θα έρθουν στη Μονή μέσω ΕΣΠΑ (ή 4ο ΚΠΣ όπως καλύτερα το καταλαβαίνουμε), για την αποκατάσταση της Ανατολικής και της Δυτικής πτέρυγας του ιστορικού κτιρίου, όπου είναι και ο τάφος του πρώτου μετά την Άλωση Πατριάρχη, Γεννάδιου Σχολάριου.

• Ακόμη, ένα κονδύλι 400 χιλ €, για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού, που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα.

---------------------------------------------------------------

• Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και μεγάλης χαράς, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής της εικόνας, από την 30μελή αδελφότητα και την Ηγουμένη Φεβρωνία, που με τρεμάμενη φωνή αναφέρθηκε στη σημασία επιστροφής της εικόνας ευχαριστώντας θερμά και ονομαστικά όλους όσους συνέβαλαν.
• Ο Μητροπολίτης Θεολόγος ανάδειξε κι αυτός την αξία και τον συμβολισμό του γεγονότος, ενώ ο Υπουργός μίλησε για «ελπίδα, αγώνα, επιμονή και πίστη ως παράγοντες επιτυχίας και ανάπτυξης της κοινωνίας μας».

• Πλήθος κόσμου και οι αρχές του νομού ήταν εκεί την περασμένη Κυριακή:
• Ο Υπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία, οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος και Ζιχνών Ιερόθεος, οι βουλευτές Σερρών Αχιλλέας Καραμανλής, Μαρία Κόλλια, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Τάσος Καρυπίδης Μάρκος Μπόλαρης και Ηλίας Πολατίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, η Βουλευτής Θεσ/νίκης Χρύσα Αράπογλου, φυσικά ο Νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης και ο Δήμαρχος Γιάννης Βλάχος, αλλά και πλήθος άλλοι εκπρόσωποι Υπηρεσιών, φορέων και Συλλόγων του νομού.

• Ο Αντώνης Σαμαράς, που παρεμπιπτόντως άφησε άριστες εντυπώσεις για την εν γένει παρουσία του, αναχώρησε αργά το μεσημέρι της Κυριακής από τις Σέρρες, αφού νωρίτερα η Ηγουμένη και η αδελφότητα της Μονής παρέθεσε (νηστίσιμο και πεντανόστιμο) γεύμα προς τιμήν του.
Σ.Σ. Η στήλη θα επανέλθει αύριο με παραλειπόμενα και υλικό από όλους τους σταθμούς της διήμερης (και φορτωμένης με δώρα 5,5 συνολικά εκ. €) επίσκεψης Σαμαρά στις Σέρρες.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: