Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΣΤΟ ΡΟΥΠΕΛ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ!

• Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και τη βοήθεια του εξαιρετικού καιρού, γιορτάστηκε την περασμένη Κυριακή σε κλίμα συγκίνησης και με στρατιωτική πειθαρχία (όσον αφορά τα διαδικαστικά), η 68η Επέτειος της Μάχης στο Ρούπελ.
• Στο λόφο των Οχυρών (φωτό πάνω), στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα πάνω στο λόφο όπου και το Μνημείο των πεσόντων, επίσημοι και απλοί πολίτες απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες που έπεσαν υπέρ πατρίδος στις μάχες με τους Γερμανούς στον Β` Παγκόσμιο πόλεμο.
• Το Οχυρό του Ρούπελ (ή Οχυρά Μεταξά), ποτέ δεν κατελήφθη από τους κατακτητές.

• Όταν τη 10η Απριλίου του 1941 οι Έλληνες πολεμιστές αποχώρησαν από αυτό, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές για τη γενναιότητά τους.
• Λίγο νωρίτερα, ο Διοικητής του Οχυρού Ρούπελ Γεώργιος Δουράτσος με δύναμη 27 Αξιωματικούς και 950 οπλίτες, είχε πει στους εχθρούς: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται».
• Στην εκδήλωση- μνημόσυνο, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης Λουκάς Ανανίκας (γιατί όχι ένας Υπουργός άραγε;), ενώ παρόντες ήταν βουλευτές του νομού, ο Νομάρχης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων (φωτό πάνω) καθώς και πολύς κόσμος, που έσπευσαν ιδιωτικά ή με εκδρομικά λεωφορεία από όλα τα μέρη της χώρας.
• Ο κ. Ανανίκας (στη φωτό αριστερά), τίμησε τους δύο παρόντες επιζώντες πολεμιστές της Μάχης των Οχυρών, που παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους κατάφεραν και φέτος να έρθουν και να τιμήσουν με ένα δάκρυ και ένα στεφάνι, τους χαμένους συμπολεμιστές τους.

• Τα Οχυρά του Ρούπελ, είναι και σήμερα άριστα διατηρημένα και δέχονται όλο τον χρόνο πλήθος επισκεπτών, αποτελώντας σύμβολο της αντίστασης και της γενναιότητας των Ελλήνων στρατιωτών στον Β` παγκόσμιο πόλεμο.

----------------------------------------------------------------

Υ.Γ. Δυστυχώς φέτος ήταν από τις ελάχιστες χρονιές που παρά τον ωραιότατο καιρό (άρα τη δυνατότητα να έρθει πολύς κόσμος), οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης (από στρατιωτικής πλευράς), δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες δημοσιότητας του ίδιου του γεγονότος.
• Μου έλεγαν συνάδελφοι, πως ακόμη και ο τοπικός τύπος, δεν ενημερώθηκε έγκαιρα (ή μήπως καθόλου;) με δελτία τύπου. Για παραέξω από το νομό δεν ξέρω, αν και πάλι έφτασαν στα αυτιά μου παράπονα.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παρουσίαση Σ.Δ.Ι.Ο.

Ο Σ.Δ.Ι.Ο. για να τιμήσει τους Ήρωες Πολεμιστές των Οχυρών Ρούπελ μετέφερε από την Αθήνα και έκθεσε το Σάββατο 4 Απριλίου στο Σιδηρόκαστρο και Κυριακή 5 Απριλίου στον χώρο έμπροσθεν του Μουσείου του Ρούπελ εννέα αυθεντικά οχήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Οι παρευρισκόμενοι τα περιεργάστηκαν από κοντά και φωτογραφήθηκαν σε αυτά.

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Δρακόπουλος

www.sdio.gr