Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ (τελικά)!

Σαφέστατη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων εντός των διοικητικών ορίων του νομού Σερρών καταγράφει η Τροχαία μας τα 8 τελευταία χρόνια, που υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης και αφύπνισης των οδηγών.
• Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και τοποθέτηση σε σημεία αυξημένης κίνησης,
τρακαρισμένων αυτοκινήτων που έχουν εμπλακεί σε σοβαρά τροχαία δυστυχήματα.


Στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

• Στις εξόδους λοιπόν προς Θεσσαλονίκη και προς Δράμα, αλλά και σε δύο σημεία εντός της πόλης, η Τροχαία έχει τοποθετήσει και φέτος, για τέταρτη χρονιά, αυτοκίνητα με εμφανέστατα σημάδια σύγκρουσης, θέλοντας να στείλει στους διερχόμενους οδηγούς, προφανή μηνύματα ενόψει και των εορταστικών μετακινήσεων.
• Και τα μηνύματα αυτά, όχι μόνο τα λαμβάνουν οι πολίτες (οδηγοί και μη), αλλά αποδεικνύεται ότι λειτουργούν, μια και φέρνουν τον καθένα μας αντιμέτωπο με το ανατριχιαστικό θέαμα ενός τροχαίου, που μπορεί να ήταν και μοιραίο για τους επιβαίνοντες.

Μπροστά στο Εθνικό Στάδιο (αριστερά) και στην Πλατεία Εμπορίου.

• Όπως είπε στη στήλη ο Υποδ/κτής της Τροχαίας Σερρών Θεολόγης Τζουμαϊλής: «Οι πολίτες που βλέπουν τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα, καταλαβαίνουν πως η κακή οδήγηση μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες σε επιβαίνοντες και πεζούς. Βλέποντας τα στραπατσαρισμένα οχήματα, συνειδητοποιούν πως το τροχαίο ατύχημα, δεν είναι κάτι που αφορά άλλους, κάπου μακριά. Μπορεί να γίνει εδώ και τώρα, ως αποτέλεσμα κακής οδηγικής συμπεριφοράς».
• Την πρωτοβουλία της Τροχαίας Σερρών αποδέχονται και επαινούν οι πολίτες που μίλησαν στη στήλη, ενώ κάποιοι από αυτούς πρότειναν «να μην αποσυρθούν καθόλου τα συντρίμμια, που είναι και πραγματικές μαρτυρίες των συνεπειών ενός τροχαίου».

Ο κ. Θεολ. Τζουμαϊλής με τη γράφουσα σε ζωντανή σύνδεση με την ΕΤ3 (αριστερά) και ο πίνακας με τα στατιστικά.

• Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη γράφουσα ο κ. Τζουμαϊλής, από το 2000 που ξεκίνησε το ενημερωτικό πρόγραμμα της Τροχαίας Σερρών έως και το 2008, έχουμε μείωση κατά 52% στον αριθμό των νεκρών, κατά 52% επίσης των βαριά και κατά 86% στον αριθμό των ελαφρά τραυματισμένων από τροχαία.


• Όσον αφορά τα ίδια τα ατυχήματα, καταγράφηκε μείωση κατά 50% στα θανατηφόρα, μείωση κατά 69% στα σοβαρά και κατά 90% στα ελαφρά τροχαία.
Μπράβο στη Τροχαία Σερρών για την πρωτότυπη πρωτοβουλία της. Μακάρι να υιοθετηθεί και από άλλους νομούς, αφού είναι αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας.
• Οι μετακινήσεις τώρα τις γιορτές, ας γίνουν με προσοχή.
Ζώνη, κράνος, οδήγηση χωρίς αλκοόλ και χωρίς αντικανονικές προσπεράσεις.
• Για να βοηθήσουμε όλοι στη μείωση του φόρου αίματος που πληρώνουμε κάθε χρόνο στον Μωλώχ της ασφάλτου.

(ΦΩΤΟ:Α.Π.-Καθρέφτης)

5 σχόλια:

gskapetis είπε...

Η πρωτοβουλία της Αστυνομίας των Σερρών, σίγουρα είναι πανελλήνια πρωτοτυπία(και μπράβο τους)δεν ξέρω μην είναι και παγκόσμια. Τελικά Αριάδνη μου, ανοιχτά μυαλά χρειάζονται παντού κι όλα τα άλλα θα τα βρούμε. Αυτά όμως(τα ανοιχτά μυαλά) είναι που λείπουν απ΄ αυτή τη χώρα.

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Τα είπες όλα Γιώργο!
Καλή Ανασταση!

stereonova είπε...

mas pernoun gia tritokosmikous...aparadekto !

Ιωάννης Τούσκας είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ MΑΣ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΔΑΡΝΑΞ είπε...

Παρότι θεωρώ ότι η τροχαία των Σερρών έχει κάνει σπουδαία βήματα στο θέμα της οδικής ασφάλειας, έχω μία μικρή αμφοβολία αν η σκοπιμότητα να εμφανιστούν αποτελέσματα δεν υπερισχύει της πραγματικής απότελεσματικότητας που έχει ως βάση την πρόληψη. Θα ήθελα να έχω την διαβεβαίωση ότι τα σημεία των δρόμων στα οποία εμφανίζεται η μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων έχουν ισχυρή συσχέτιση με τα σημεία στα οποία στήνονται τα μπλόκα και έχουν την μεγαλύτερη συχνότητα καταγραφής παραβάσεων. Αν όχι τότε γράφουμε όπου μπορούμε να γράψουμε και όχι για να προστατεύσουμε τους οδηγούς.