Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΖΙΧΝΙΩΤΕΣ!!

• Τα 30 χρόνια του γιόρτασε φέτος ο δραστήριος Λαογραφικός & Φιλανθρωπικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Ζίχνης, που ιδρύθηκε το 1978.

• Πρωτοπόρος και ακούραστη σωματικά και ψυχικά είναι η επί τριάντα χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σωτηρία Ζαρίμπα-Τακουρίδου, η οποία σε συγκινητική τελετή, τιμήθηκε τις προάλλες από τους Ζιχνιώτες για την προσφορά της.

• Η κ. Σωτηρία, ήρθε στη Ζίχνη το 1951 ως δασκάλα της Αγροτικής Μεταβατικής Οικοκυρικής Σχολής και τη δεκαετία του 1970 συνέχισε ως δασκάλα στο Βρεφονηπιακό Σταθμό «μεγαλώνοντας» γενιές και γενιές Ζιχνιωτόπουλων.

• Ο Σύλλογος από το 1994 άρχισε να συγκεντρώνει λαογραφικό υλικό, το οποίο αρχικά εκτέθηκε στο κτίριο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου (σημερινό Δημαρχείο Ζίχνης), κτίσμα του 1905, ενώ εμπλουτιζόταν συνεχώς με αντικείμενα, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό (επιστολές, εφημερίδες, έγγραφα κλπ.). Από τότε ο Σύλλογος, άρχισε να δουλεύει για την δημιουργία Μουσείου.

Από αριστερά: Σωτηρία Τακουρίδου, Α. Καρυπίδης, Μητροπολίτης Ζιχνών Ιερόθεος, Στ. Κουτμερίδης, Θ. Λεονταρίδης, Ανδρέας Δαιρετζής.

• Το Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ζίχνης ολοκληρώθηκε φέτος και στις 23 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο κ. Ανδρέα Δαϊρετζή, επί θητείας του οποίου αγοράστηκε όλος ο εξοπλισμός. Το κτίριο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικά προγράμματα από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Κώστα Σαμαρτζά, με προϋπολογισμό 220.000 € (166.000 € από το Leader και 40.000 € από δημοτικούς πόρους).
• Στις αρχές του 2008 το Λαογραφικό Μουσείο Ν. Ζίχνης έγινε Νομικό πρόσωπο του Δήμου με πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και Πρόεδρο τον δάσκαλο-συγγραφέα κ. Γ. Πραζιούτη.

Ο Κώστας Κετάνης (δεξιά) ξεναγεί στο χώρο του Μουσείου τους Α. Δαιρετζή, Β. Κοσλίδη, Θ. Λεονταρίδη, Ε. Ραμπότα και τον Μητροπολίτη Ζιχνών.

• Τον Απρίλιο ανατέθηκε στον αρχαιολόγο (MArch) Κετάνη Δ. Κωνσταντίνο η ευθύνη για τη διαμόρφωση του μουσειακού χώρου, την τοποθέτηση και την επιστημονική τεκμηρίωση των εκθεμάτων.

• Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Μουσείου και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Ζαρίμπα-Τακουρίδου Σωτηρία (Πρόεδρο), κ. Ευαγγελία Νάσιουτζικ (αντιπρόεδρο), κ. Άννα Σαμαρτζά (γραμματέα), κ. Ελένη Βασιλείου (ταμία), κ. Χριστίνα Βαφειάδου (μέλος), Αννέτα Σταμάτη (μέλος), Στέλλα Τόλα (μέλος) κατέστη δυνατή η διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων και η τοποθέτηση των αντικειμένων.


• Στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου περιλαμβάνονται 250 περίπου φωτογραφίες και αρχειακό υλικό στον 1ο όροφο.

• Στον 2ο όροφο εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, παραδοσιακές ενδυμασίες (τέλη 19ου-αρχές 20ου αι.), πήλινα σκεύη και αποθηκευτικά αγγεία, χειροτεχνήματα (μάλλινα και βαμβακερά υφαντά, κοφτά, δαντέλες, κεντήματα), οικιακά σκεύη και εργαλεία, στρωσίδια και κλινοσκεπάσματα, όλα δημιουργήματα του μόχθου και του μερακιού των Ζιχνιωτών.

• Με σκοπό την καλλίτερη κατανόηση της αγροτικής ζωής μιας παραδοσιακής κοινωνίας, οι θεματικές ενότητες, στις οποίες είναι χωρισμένα τα εκθέματα, συμπληρώνονται από γιγαντοφωτογραφίες, όπου εικονίζονται γεωργικές εργασίες.

• Ένα μεγάλο Μπράβο στους Ζιχνιώτες (το χαίρομαι διπλά λόγω καταγωγής μου από κει), που κατάφεραν να αποκτήσουν δικό τους Λαογραφικό Μουσείο. Όταν υπάρχουν δραστήριοι και δημιουργικοί άνθρωποι, όλα γίνονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: