Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΣΑΤΙΡΑ!!

Είναι φίλοι μου και μάλιστα αγαπητοί ο Διογένης και ο Σωτήρης Δασκάλου, κατά κόσμον (καλλιτεχνικόν) Monie & Monie Conniente.

Τους απόλαυσα στην Αίγλη της Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησαν τις παραστάσεις τους από τις 5 Δεκεμβρίου, με ένα χορταστικό πρόγραμμα μουσικής και σάτιρας κι έναν stand-up comedy Διογένη, ακούραστο και βέβαια «εντός θέματος»!.
Τους αναζητώ. Και ξέρω πως όποτε αποφασίσουν να βγουν στη σκηνή, θάναι όπως πάντα επίκαιροι, ανατρεπτικοί, ξεκαρδιστικοί, προβληματισμένοι, καυστικοί, και φυσικά καλλίφωνοι και δεξιοτέχνες μουσικοί (είναι καταπληκτικοί σαξοφωνίστες και οι δυό τους).
Ο Διογένης (δεξιά) και ο αδελφός του Σωτήρης (όρθιοι) σε ένα μοναδικό ντουέτο!

Περάσαμε εξαιρετικά και βγαίνοντας από την πόρτα του χώρου που τους φιλοξενεί, το γενί Χαμάμ δηλαδή της συμπρωτεύουσας πίσω από τον Άγιο Δημήτριο, μας φάνηκε τόσο γλυκιά και κεφάτη η νύχτα όσο και οι παρλάτες του Διογένη, που γέμισαν τη Σαββατιάτικη βραδιά μας με εκτονωτική σάτιρα.
Το θέλουν και οι μέρες! Τα γεγονότα, καταλυτικά επηρεάζουν την καθημερινότητα, την ψυχολογία και τη ματιά μας. Οργή, αγανάκτηση, θλίψη. Δικλείδα ασφαλείας, ισορροπίας και εκτόνωσης ο λόγος του καλλιτέχνη, η διαμαρτυρία-γιορτή!
Οι MONIE επι σκηνής «Αίγλης».

Πέντε πνευστά, περίεργα κρουστά, δύο κιθάρες-ξυράφια, ένας ντανταϊστής σκηνοθέτης, ένας γκουρού στον ήχο, δύο ολόδροσα κορίτσια στο τραγούδι κι ένας Διογένης σε ημίτρελη κατάσταση γιορτινής χαράς, κάνουν βουτιά στην καυτή επικαιρότητα, την «πριονίζουν», την καταγγέλλουν, την τραγουδούν και στο τέλος μας εύχονται ρωτώντας: Καλά Χοντρούγεννα ή καλά Φτωχούγεννα;
Φυσικά δίνουν απαντήσεις και σε όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα ερωτήματα της περιόδου, όπως στο «αν παίρνει ο Αη-Βασίλης μίζα», αν «θα πάρουν toys τα golden boys» ή «τι τον έχει τον Dow Jones, ο Τομ Τζόουνς»!
15 χρόνια γιορτάζουν φέτος οι Σερραίοι Monie & Monie Conniente, που μας ρωτάνε «Να τα πιούμε;», κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στη Θεσσαλονίκη.
Εμείς τους είπαμε «ναι» κι αυτοί από σκηνής, μας χάρισαν κοντά τέσσερις ώρες εκλεκτή συντροφιά, και με πολλές «Σερριώτικες» αναφορές!

GO ON Διογένη, keep walking Σωτήρη!!

(ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: