Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΣΤΟ "ΑΜΗΝ" ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΑΡΓΟΤΕΣ - Κλειστός ο δρόμος για Προμαχώνα.

Με την προθεσμία που είχαν δώσει στον Υπουργό Γεωργίας κ. Αλέξανδρο Κοντό να έχει εκπνεύσει χωρίς αποτέλεσμα, οι αγρότες των Σερρών βγήκαν στους δρόμους με κύριο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος.
Ζητώντας οικονομικές ενισχύσεις και τιμές για τα προϊόντα τους, πάνω από 350 τρακτέρ από όλες τις περιοχές του νομού Σερρών, με ελληνικές αλλά και μαύρες σημαίες στις πόρτες τους, ανηφόρησαν χθες το μεσημέρι για τον Προμαχώνα και τοποθετήθηκαν κατά μήκος του δρόμου για τα σύνορα, στο ύψος της γέφυρας Πετριτσίου.
Ένα δεύτερο μπλόκο από Σερραίους αγρότες της νότιας περιοχής του νομού μας, στήθηκε στο ύψος των Κερδυλλίων, με δύναμη 130 τρακτέρ.


Κλειστός επ` αόριστον
Στις 3.00 το μεσημέρι, οι αγρότες πήραν απόφαση να κλείσουν επ` αόριστον το δρόμο για Προμαχώνα.
Μία απόφαση η οποία όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, θα επανεξετάζεται στις τακτικές συνεδριάσεις της συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι πέντε Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, από Μητρούση, Νιγρίτα, Αλιστράτη, Νέο Σκοπό και Ηράκλεια, οι οποίοι συντόνισαν τις ενέργειές τους με αγρότες άλλων νομών της χώρας. Ουρές
Από τον αποκλεισμό του δρόμου για το τελωνείο του Προμαχώνα γρήγορα σχηματίστηκαν ουρές, που στις 10.00 χθες το βράδυ οπότε και άνοιξε ο δρόμος μετά από 7ωρο αποκλεισμό, ξεπερνούσαν τα 15χιλιόμετρα τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Βουλγάρικο έδαφος.
Οι αγρότες, επιτρέπουν μόνο τη διέλευση οχημάτων με προορισμό τα χωριά Προμαχώνα και Άγκιστρο, καθώς και οχήματα που μεταφέρουν ή εξυπηρετούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στον Προμαχώνα στις συνεχείς συνεδριάσεις της, θα εκτιμά την κατάσταση και θα αποφασίζει για το κλείσιμο ή μη του δρόμου.

Τα αιτήματα
Οι αγρότες διεκδικούν: ενίσχυση απολεσθέντος εισοδήματος 50 € ανά στρέμμα για τα δημητριακά (καλαμπόκι – σιτηρά) και βαμβάκι, συνέχιση των επιδοτήσεων καπνού στο 100% έως το 2013, συνέχιση όλων των επιδοτήσεων μετά το 2013, όπως έχει σήμερα, ενίσχυση του απολεσθέντος εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, από 7% σε 15% σε όλα τα παραγόμενα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και αγροτικό πετρέλαιο.
(Φωτό Α.Π.- Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: