Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Το αέναο παιχνίδι του νερού με τη γη, έδωσε ένα αριστούργημα φυσικής αρχιτεκτονικής. Το σπήλαιο της Αλιστράτης, είναι ένα μνημείο της φύσης. Με πλουσιότατο διάκοσμο, εντυπωσιακές αίθουσες και περίτεχνα «δάση» από σταλακτίτες, αιχμαλωτίζει με την άγρια υπόγεια ομορφιά του, που έμεινε ανεπηρέαστη από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959 και είναι επισκέψιμο από το 1998.
Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του, το Σπήλαιο εξέδωσε σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων, με τρείς διαφορετικές εικόνες από το εσωτερικό του.
Τα 210 συνολικά γραμματόσημα, διατίθενται ήδη στους επισκέπτες από το Ταμείο του Σπηλαίου, αλλά και στους πολλούς συλλέκτες, που γνωρίζουν την αξία τους.
Ο Διευθυντής Νίκος Καρτάλης εξήγησε στη στήλη πως «ο περιορισμένος αριθμός των γραμματοσήμων που τυπώθηκαν, επιτρέπει στους κατόχους τους, να αποκτήσουν κάτι που θα πολλαπλασιάσει την αξία του στο μέλλον».
Κι έχει δίκιο, αφού ήδη οι γνωρίζοντες, αλλά και όσοι θέλουν ένα μοναδικό αναμνηστικό της επίσκεψής τους εκεί, έχουν σπεύσει.

Ένα πανόραμα ομορφιάς είναι το Σπήλαιο της Αλιστράτης, που βραβεύτηκε πρόσφατα και υποδέχεται όλο το χρόνο επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Με επίπεδο διάδρομο που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους, η διαδρομή των 1000 μέτρων, μεταφέρει τον επισκέπτη σε έναν διαφορετικό κόσμο.


Η αίθουσα με τις φλόγες, ο θάλαμος των νυχτερίδων, το δωμάτιο με τα αγάλματα, ο Χριστός του Ρίο, είναι κάποιες από τις στάσεις που κάνει κανείς, θαυμάζοντας την έμπνευση της φύσης σ` αυτά τα 25 χιλιάδες τ.μ.
Το Σπήλαιό μας, μαζί με άλλα μικρότερα που ανακαλύφθηκαν κοντά, αλλά και το Φαράγγι του Αγγίτη ακριβώς δίπλα, είναι από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του νομού Σερρών και της Βόρειας Ελλάδας.
Ένας τόπος γνωριμίας με τις δυνατότητες της φύσης.

(Φωτό: Α.Π.- Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: